Tych 5 zasad uchroni cię przed zatruciami pokarmowymi!

Tych 5 zasad uchroni cię przed zatruciami pokarmowymi!

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Przyczyna zakażeń - niedobór higieny u producentów żywności oraz w kuchniach 

Podstawowa przyczyna zakażeń pokarmowych okazuje się banalna. To niedobór higieny u producentów żywności, w naszej kuchni domowej oraz w kuchniach lokali gastronomicznych sprzyja rozmnażaniu się bakterii w pożywieniu. Zagrożenie zwiększa ciepła pora roku.

Kremówka z Salmonellą….ochrona przed zatruciami pokarmowymi

Zjedzenie nawet niewielkiej ilości zakażonej Salmonellą, czy gronkowcem złocistym żywności może wywołać chorobę objawiająca się ostra biegunką, bólem brzucha, wysoka gorączką, itp. 5 zasad, których przestrzeganie chroni przed zatruciami pokarmowymi! Jej skutki mogą pokazać się w ciągu pół godziny od spożycia ale również znacznie później (np. po trzech tygodniach). moment trwania praktycznie wszystkich z tych chorób to godziny lub dni. Niektóre jednak choroby (szczególnie pasożytnicze) pociągają się tygodniami, miesiącami, latami. 


Jakie drobnoustroje chorobotwórcze zakażają przewód układ pokarmowy? 

Najczęstszą czynnikiem sprawczym zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie oraz wirusy: campylobacter (Campylobacter jejuni oraz Campylobacter coli), salmonella, i rotawirusy. Ponadto zakażają: alt2 gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej oraz jadu kiełbasianego, przecinkowiec cholery (w krajach tropikalnych) oraz inne. 

Jakie szkody wywołują zarazki w układzie związanym z trawieniem? zatrucia pokarmowe

Chorobotwórcze drobnoustroje, a zwłaszcza wytwarzane poprzez nie toksyny wywołują zwykle podrażnienie oraz ostry etap zapalny błony śluzowej żołądka oraz jelit. stan zapalny wywołuje wzrost przepuszczalności ściany jelit. Woda z osocza krwi przechodzi wtedy z naczyń do światła jelita, a drobnoustroje oraz ich toksyny są alt3 usuwane z wymiotami oraz biegunką. moment, jaki upływa od kilku chwilach spożycia zatrutego pożywienia do wystąpienia objawów, różni się w zależności od rodzaju drobnoustroju. bardzo często wynosi 6-36 godzin. 

Lato mnoży zakażenia pokarmowe 

W ciepłej porze roku bakterie rozwijają się sprawniej oraz zakażają tzw. wrażliwe surowce dla przetwórstwa spożywczego – np. jaja, mięso, mleko, itp. Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie alt4 z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem i dania z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory oraz konserwy. są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość płynu oraz skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.
W związku z tym latem zdarza się więcej zaburzeń przewodu pokarmowego związanych ze spożyciem pokarmów zawierających substancje szkodliwe dla organizmu. jak się bronić przed zatruciami pokarmowymi

Zatrucie Salmonellą

Zatrucie Campylobacter

Czerwonka – choroba “brudnych rąk”


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie