Nietolerancja pokarmowa - jak ją rozpoznać?

Nietolerancja pokarmowa - jak ją rozpoznać?

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Nietolerancja pokarmowa może dotknąć każdego. często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze okazuje się łatwa do rozpoznania.

Aktualny etap tekstów klinicznych na temat nietolerancji pokarmowejjak rozpoznać nietolerancję pokarmową

średnio przypadłość ta, charakteryzująca się nieprawidłową reakcją organizmu na dostarczony pokarm, dotyka 90% dzieci i 75% dorosłych i – niestety – odsetek ten stale wzrasta. Inne dane pokazują, że nietolerancja pokarmowa może być późną reakcją systemu odpornościowego na określone rodzaje czynników konsumpcyjnych i wynika wielokrotnie z występowania już od wczesnego dzieciństwa syndromu nieszczelnego jelita. szacuje się, że w związku z tym problem nietolerancji pokarmowej może dotyczyć nawet 90% populacji Jak rozpoznać alergię lub nietolerancję pokarmową? krajów Europy. badania pokazują, że syndrom nieszczelnego jelita może odpowiadać za nietolerancję pokarmową nawet na więcej niż 30 czynników konsumpcyjnych u jednej osoby.

Podobnie jak alergia, nietolerancja pokarmowa może być dziedziczna. Gdy cierpi na nią jedno z rodziców, niebezpieczeństwo zachorowania u dziecka wynosi 40%, w przypadku obojga rodziców – wzrasta ono aż do 70%. oraz jedną, i drugą da się odziedziczyć także po dziadkach. mimo wszystko ostra typowa alergia pokarmowa występuje wyłącznie u 3 do 5% populacji.

Sprawdź, czy cierpisz na nietolerancję pokarmową, rozpoznaj objawynietolerancja pokarmowa objawy

Lista objawów towarzyszących temu schorzeniu okazuje się dość długa i niecharakterystyczna. Osoby z tą przypadłością bardzo często chorują na:

  • ogólne osłabienie, ciągłe zmęczenie,
  • niepokój,
  • brak koncentracji alt2 i obniżony stan psychiczny,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu jelit,
  • biegunki i wymioty,
  • modyfikacje skórne,
  • migreny,
  • bóle i obrzęki stawów,
  • uczucie sytości lub niepohamowany apetyt,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • i wiele pozostałych, niespecyficznych, objawów.

Przypadłości o podłożu immunologicznym towarzyszyć mogą: migreny, zespół jelita drażliwego lub fibromialgia, charakteryzująca się dolegliwościami bólowymi w obrębie układu ruchowego – bez uchwytnych zmian chorobowych.

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa – czy to okazuje się jedno?

Nietolerancja pokarmowa okazuje się wielokrotnie mylona z alergią lub chorobą trzewną (celiakią). Niestety są to zupełnie inne schorzenia. Alergia pokarmowa występuje u ludzi, u których reakcja na zjedzony pokarm następuje natychmiastowo (objawy okazują się oddalone maksymalnie o 2 h). Ta pierwsza wywołuje natomiast opóźnioną alt3 reakcję organizmu, co znaczy, że objawy mogą pojawić się nawet po kilku dniach (do 72 godzin). U ludzi z celiakią nietolerowanie pokarmu ma charakter objawu, a osobiście choroba przekazywana okazuje się genetycznie i okazuje się nieuleczalna, a jedynym sposobem walki z nią okazuje się używanie przez całe życie ścisłej dietybezglutenowej.

Przyczyny występowania nietolerancji pokarmównietolerancja pokarmowa jak rozpoznać

Nietolerancja pokarmowa zaliczana okazuje się do schorzeń cywilizacyjnych i jej rozwijanie się wywoływany okazuje się coraz częstszym zastosowaniem sposobów chemicznych w produkcji żywności. Nadwrażliwość na niektóre pokarmy okazuje się bardzo często nabyta i ma związek z częstym przyjmowaniem antybiotyków i leków przeciwzapalnych. Specjaliści wyróżniają dwa typy tego schorzenia: immunologiczne i nieimmunologiczne.

  • Nietolerancja pokarmowa rodzaju immunologicznego okazuje alt4 się związana z nadmierną produkcją przeciwciał takich jak IgG, które pod wpływem odpowiedzi na pokarm atakują zdrowe tkanki organizmu. Paradoksalnie nawet w przypadku terapii farmakologicznej, organizm przeczuwając niebezpieczeństwo, zwalcza własne komórki. etap zapalny wywołany upośledzeniem układu odpornościowego może uaktywnić się nawet po kilku dniach od zjedzenia produktu powodującego nietolerancję.
  • Nietolerancja pokarmowa nieimmunologiczna tymczasem spowodowana okazuje się zaburzeniami procesów trawienia i bardzo często ma związek z laktozą. Zdarza się również, że zmniejszona zawartość enzymów trawiennych wywołuje nietolerancję fruktozy, glutenu, wysokoprocentowych napojów czy nawet błonnika. czynnikiem sprawczym choroby może być konsumowanie produktu, do którego dodano utrwalacze, konserwanty i wzmacniacze smaku.

Dlaczego wykonanie badań na nietolerancję pokarmową okazuje się tak istotne?

 

Zobacz też 

Bransoletki silikonowe


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie