Niedobór witaminy K - rozpoznanie i objawy!

Niedobór witaminy K - rozpoznanie i objawy!

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

  Witamina K reguluje wytwarzanie protrombiny,Niedobór  wit.  K

czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesach zapobiegających wypływowi krwi w czasie zranienia oraz urazu żył oraz tętnic. PNiedobór  wit.  K    czym  grozirzypuszcza się, że obecność wit. K bywa istotna w mineralizacji komórek ciała. bywa tak dlatego, że witamina ta wpływa na oddziaływanie niektórych białek, zawartych w kościach. Procesy te okazują się niezwykle istotne dla ludzkiego ustroju, gdyż obecność składników mineralnych bywa konieczna do jego właściwego funkcjonowania. Witamina K umożliwia również prawidłowe funkjonowanie układu kostnego oraz przeciwdziała skazie krwotocznej noworodków. Niemowlęta okazują się szczególnie narażone na niedobór wit. K ze względu na ograniczone przechodzenie wit. poprzez łożysko w czasie ciąży. Ponadto noworodek zużywa zapasy wit. K zaraz po porodzie. Na nNiedobór  wit.  K    symptomyiedobór wit. K narażone okazują się niemowlęta karmione piersią, gdyż pokarm mamy posiada w składzie mało owej wit.. Ponadto, w jelicie grubym noworodka znajdują się bifidobakterie, które nie produkują wit. K. Witamina K dla noworodków bywa niezmiernie ważna dla ich prawidłowego funkcjonowania. Krwawienie z niedoboru wit. K dotyczy noworodków oraz niemowląt do 3 m-ca. Witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, bywa niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krzepnięcia krwi, wpływa na syntezę protrombiny w wątrobie, czynników II,VII, IX oraz X. przeciwdziała skazie krwotocznej noworodków, u których flora jelitowa nie produkuje jeszcze wit. K2. przeciwdziała krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, Czym grozi niedobór witaminy K? bywa czynnikiem zmniejszającym nadmierne, znaczne krwawienia miesiączkowe. Zapewnia odpowiednia czynność układu kostnego. Niektóre badania potwierdzają, że może również hamować rozwijanie się niektórych nowotworów, np. nowotworu gruczołów mlekowych, jajników, okrężnicy. Niedobór (awitaminoza) wit. K: Do niedoboru wit. K u zdrowego człowieka dochodzi niezwykle rzadko. Dawka pobierana z pożywieniem (dotyczy zrównoważonej kuracji odchudzającej) oraz syntetyzowana poprzez florę bakteryjną jelita grubego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu człowieka. Niedobór występuje m.in.: przy zaburzeniach wchłaniania tłuszczów, przetoce żółciowej, niedrożności przewodów żółciowych (niedostateczne wydzielanie żółci), torbielowatym zwyrodnieniu trzustki. U pacjentów z hemofilią albo plamicą krwotoczną mimo transportowania prawidłowej porcji wit. K, więc mogą pokazać się symptomy niedoboru, gdyż tu nie wykazuje swoistego działania. Podobnie bywa przy niewydolności wątroby, która nie produkuje protrombiny, mimo obecności wit. K. Nadużywanie antybiotyków, szczególnie tych niszczących naturalną florę przewodu pokarmowego, picie salicylanów, warfaryny, kumaryny, heparyny wpływających na obecność wit. K w organizmie, więc może wywołać awitaminozę.  Niedobór wit. K skutkuje zakłóceniem prawidłowego krzepnięcia krwi, co może się objawiać krwawieniami z błon śluzowych, obfitymi miesiączkami, krwiomoczem, oraz długotrwałym krwawieniem w wyniku urazu. Niedobory należy uzupełniać właściwą dieta oraz suplementami. Witamina K to zbiorcza nazwa dla zespoły związków, które pod względem chemicznym okazują się pochodnymi chinonowymi, wykazującymi aktywność przeciwkrwotoczną. Do owej zespoły przynależą: filochinon (witamina K1) – występująca w świecie roślinnym, menachinon (witamina K2) – wytwarzana poprzez bakterie, również poprzez florę jelitową, bywa częściowe alt2 kopalnia

zapotrzebowania na witaminę K u dorosłego człowieka, menadion (sztuczna witamina K3).

Właściwości wszystkich trzech związków okazują się podobne. Rola wit. K w organizmie Najważniejszą funkcją wit. K bywa regulacja krzepliwości krwi – bywa ona niezbędna do syntezy białek związanych z tym procesem. Witamina K sprawdza wytwarzanie wątrobowych czynników krzepnięcia: II (protrombiny), VII, IX oraz X. Bierze również udział w aktywacji 10-12 czynników krzepnięcia krwi. Ponadto uczestniczy w syntezie białek kości, poprzez regulację mineralizacji kości. Ma również właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Zobacz: Zaburzenia krzepnięcia Źródła wit. K każdego dnia zapotrzebowanie na witaminę K bywa pokrywane z dwóch źródeł, tj.: z żywności, syntezy bakteryjnej w jelitach. W żywności witamina K występuje zarówno w produktach roślinnych, dodatkowo zwierzęcych. Bogatym jej źródłem okazują się zielone jarzyny liściaste (zawartość wit. K bywa w przybliżeniu równa ilości chlorofilu). Natomiast nie ma jej w bezchlorofilowych (niezielonych) roślinach – do zespoły owej zaliczane okazują się owoce oraz substancje zbożowe, ubogim źródłem okazują się również mięso oraz mleko. Poniższa tabela przedstawia źródła pokarmowe wit. K z podziałem na jej zawartość w poszczególnych produktach: Zawartość wit. K [µg/100 g] poniżej 50 powyżej 50 mleko, mięso, ser, masło, chleb, jaja, kartofle, marchew, olej kukurydziany, pomidory, groszek zielony, banany, kawa, brzoskwinie, pomarańcze szpinak, sałata, kapusta, kalafior, wątroba wołowa, brukselka, herbata zielona uważa się, że z suplementów warzywnych organizm bywa wykorzystywać od 30 do 70% zawartej w nich wit. K. Obróbka alt3 termiczna (w tym również sterylizacja) oraz przechowywanie raczej nie wpływają na strat owej wit.. Przeczytaj: Niedobór wit. A Przyczyny niedoboru wit. K Obecnie niedobory wit. K przynależą do rzadkości, ogólnie występuje ona w żywności rodzaju roślinnego oraz zwierzęcego, a prawie 1/2 zapewniana bywa z syntezy bakteryjnej w jelicie. Ponadto w organizmie istnieje biochemiczny mechanizm odzyskiwania wit. K, który osobom dorosłym gwarantuje właściwą dawka tego składnika. jednak niedobór wit. K może pojawić się u dorosłych: otrzymujących w pokarmach niewielkie jej ilości, po urazach, po obszernych zabiegach operacyjnych, w wyniku długotrwałego żywienia pozajelitowego z (lub bez) jednoczesnym stosowaniem antybiotyków o szerokim wachlarzu działania. Osoby w kolejnymi wieku będą narażone na niedobór wit. K, jeśli występuje u nich: niedrożność dróg żółciowych, zaburzenia wchłaniania jakakolwiek choroba mająca korelację z nieprawidłowym funkcjonowaniem miąższu wątrobowego. osoby stosujący pewne leki, m. in. przeciwdrgawkowe, przeciwkrzepliwe, niektóre antybiotyki (zwłaszcza cyklosporyny), związki kwasu salicylowego  o wiele zwiększone dawki wit. A oraz E mają większe niebezpieczeństwo wystąpienia krwawień związanych z niedoborem. Niedobór wit. K pojawia się czasami u ludzi starszych, przede wszystkim w wyniku zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego, obniżonego produkowania żółci, chorób wątroby lub ze względu korzystania z antybiotyków oraz odrębnych leków. Narażone na niego okazują się również maluszki oraz to one stanowią najliczniejszą grupę, w której pojawiają się symptomy niedoboru. dzieje się tak, gdyż zaraz po narodzinach ich układ trawienny nie bywa jeszcze zasiedlony alt4 poprzez bakterie (które mogłyby syntetyzować witaminę K), a mleko kobiece posiada w składzie niewielkie ilości tego składnika. Dlatego noworodkom po narodzinach podaje się profilaktyczną pojedynczą porcję wit.

K. Przeczytaj również: Niedobór jodu symptomy niedoboru wit. K symptomy wywołane okazują

się poprzez zakłócenia prawidłowego funkcjonowania układu krzepnięcia krwi. Głównym objawem bywa krwawienie, które może wynikać zarówno z niewystarczającej podaży owej wit. w pożywieniu, dodatkowo z odrębnych czynników przyczyniających się do (patrz punkt Przyczyny niedoboru), np. ze względu przyjmowania leków posiadających antagonistyczne oddziaływanie w akcie płciowym do wit. K. Do objawów zalicza się również: proste powstawanie sińców, krwawienie z błon śluzowych, np.: krwawienia z nosa, krwotoki z przewodu pokarmowego, znaczne menstruacje, krwiomocz, sączenie z miejsc nakłucia lub nacięcia powstałych podczas urazu, krwotoki wewnątrzczaszkowe (szczególnie niebezpieczne!). Niedobór wit. K - choroba krwotoczna noworodków Choroba krwotoczna noworodków wynikająca z niedoboru witamy K zwykle pojawia się od 1 do 7 dni od narodzenia oraz może przejawiać się krwotokami: pod powierzchnią ciała, z przewodu pokarmowego, klatki piersiowej w skrajnych przypadkach – wewnątrzczaszkowymi. Późna choroba krwotoczna może pojawić się w czasie do 3 miesięcy po narodzinach. Ma podobne symptomy jak postać występująca w oraz 7 dniach życia potomka, dodatkowo towarzyszą jej zaburzenia wchłaniania oraz problemy z wątrobą. niebezpieczeństwo wystąpienia obu postaci choroby krwotocznej bywa większe, jeśli matka zażywa: leki przeciwpadaczkowe z zespoły pochodnych hydantoiny, antybiotyki z zespoły cefalosporyn, leki przeciwzakrzepowe z zespoły pochodnych kumaryny.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie