Kiedy można zjeść jedzenie, które upadło na podłogę?

Kiedy można zjeść jedzenie, które upadło na podłogę?

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Zasadę 5 sekund stosuje aż 87 proc. ludzi – zjadają to, co spadło na podłogę, ale nie leżało tam dłużej niż 5 sekund. są pewni, że poprzez tak krótki pora nie zdążyły na to wskoczyć bakterie. Czy mają rację?

powiem, że i mi nieraz zdarza się szybko podnieść i zjeść to, co w mojej opinii po upadku na podłogę zachowało zero higieny. Nie chodzi tu oczywiście o tort z kremem rozmazujący się po dywanie, jedynie raczej suche ciasto czy skrawek pieczywa, który upadł na czystą terakotę. Co do tego, czy postępuję właściwie, zdania naukowców okazują się poszatkowane.

Zacznę Reguła pięciu sekund – czy można jeść jedzenie, które spadło na podłogę? od kontrowersyjnych wyników analiz, które wskazują, że, owszem, zasada pięciu sekund funkcjonuje. Brytyjscy naukowcy z Aston University w Birmingham dowiedli, że spożywanie podniesione z podłogi natychmiast po zetknięciu z nią jest mniej zanieczyszczone bakteriami niż to, które poleży tam dłużej. Jak na mój gust, nie potrzeba stopni naukowych do tego, by dojść do tych oczywistych wniosków. Ale na potwierdzenie takiej tezy badacze przeprowadzili szereg doświadczeń, które okazują się warte uwagi.

Ich celem jest wskazanie, jak szybko leżące na podłodze spożywanie jest zasiedlane poprzez powszechnie występujące i niebezpieczne dla organizmu bakterie: Escherichię coli (pałeczkę okrężnicy wywołującą higiena jedzenie m.in. biegunki) i gronkowca złocistego (sprawcę różnego rodzaju zakażeń, m.in. skórnych czy obejmujących górne kosztowny oddechowe). Testowano różne rodzaje podłóg (dywan, drewniane panele, kafelki terakotowe) w kontakcie z różnymi typami potraw (tost, makaron, ciasto i lepkie słodycze), które leżały tam od 3 do 30 sekund.

Naukowcy ustalili, że bakterie najchętniej i najszybciej przenoszą się z podłóg terakotowych lub drewnianych paneli (laminatów) na wilgotne spożywanie leżące tam dłużej niż 5 sekund. Co ciekawe, najmniej chętnie bakterie przeskakiwały na spożywanie z dywanu.

– Spożywanie jedzenia upuszczonego na podłogę mimo wszystko niesie ryzyko zarażenia, które w dużym nasileniu jest zależne od jakie jedzenie jeść typu teraźniejszych tam bakterii. Tym niemniej nasze odkrycie przynosi nieco ulgi tym, którzy stosowali zasadę pięciu sekund od lat pomimo ogólnego przekonania, że to nieprawda – stwierdził dr Anthony Hilton, mikrobiolog z Aston University.

Przy okazji badacze przeprowadzili ankietę dotyczącą powszechności aplikowania zasady pięciu sekund. Okazało się, że jedzenia, które tylko co upadło na podłogę, nie wahałoby się zjeść aż 87 proc. osób.

Dla tych, którzy odetchnęli właśnie z ulgą, mam złą informacja. Inne badanie bezsprzecznie dowodzi, że spożywanie upuszczone na podłogę jest natychmiast zasiedlane poprzez bakterie, czemu zresztą nie zaprzeczają też naukowcy z Aston University. target="_blank">Jorge Parada z Loyola University w Chicago słusznie zauważa, że wszystko jest zależne od tego, na jaki typ mikroorganizmów się natkniemy. Jeśli na taki, który do zakażenia potrzebuje aż 10 tys. bakterii (to dość powszechna reguła), wtenczas mamy powodzenie i w ciągu pięciu sekund nie zbierze się na naszym kawałku jedzenia liczba bakterii odpowiednia do tego, żebyśmy się rozchorowali. Jeśli jednak mamy pecha i trafimy na bakterię, której do zakażenia nas można kilkaset sztuk – to natychmiastowe podniesienie kęska z podłogi nic nam nie pomoże. Podobnie może się wydarzyć, jeśli mamy osłabiony układ odpornościowy.

 

Zobacz też

Dr Farin

Dieta per dimagrire

Knee Active Plus Opinie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie