Dzięki tym metodom, będziesz mogła rozpoznać nadwrażliwość na gluten!

Dzięki tym metodom, będziesz mogła rozpoznać nadwrażliwość na gluten!

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

W ostatnich latach lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi wyłącznie osobom z celiakią i alergią. Szereg osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące symptomy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i EmA). Natomiast aż 50% z nich ma pozytywny wynik przeciwciał AGA (przeciwciała antygliadynowe, tak zwane „starego typu” przeciwnie do deamidowanej gliadyny DGP, potocznie zwanej „nową gliadyną”). Zwykle podczas biopsji u osób tych nie obserwujemy zmian patologicznych w śluzówce jelita, a zawartość limfocytów pozostaje w normie lub nieznacznie poza nią wykracza (Marsh 0 lub oraz). Osoby te również nie mają alergii na pszenicę, ich całkowity pułap IgE pozostaje w normie. 

 

Nadwrażliwość na gluten to te przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o analiz diagnostyczne wykluczonojak rozpoznać nadwrażliwość na gluten celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w których praktycznie brak okazuje się zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego jedzenie glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) wywołuje niepożądane skutki u chorego.

 

 

Schorzenie dotyczy przede wszystkim osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub najchętniej mnóstwo objawów, wśród których najczęstsze to :

 

  • ból brzucha – w 68% sytuacjinadwrażliwość na gluten
  • wysypka, egzema – 40%
  • bóle głowy – 35%
  • uczucie stałego zmęczenia – 35%
  • splątanie – 34%
  • rozwolnienie – 33%
  • wzdęcia – 25%
  • zaparcia alt2 – 20%
  • anemia- 20%
  • drętwienie i bolesność kończyn – 20%
  • osłabienie/omdlenia – 20%
  • pieczenie w przełyku – 15%
  • nudności i wymioty – 15%
  • uczucie przelewania w jelitach – 10%
  • stan zapalny języka – 10%

 

skutki te pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności obejmującej gluten. Wstępne analiz amerykańskie podkreślają, że zakłócenia to może dotyczyć aż 6% populacji. Zatem wydaje się określone, że nadwrażliwość na gluten okazuje się znacznie częstsza niż celiakia.

Nadwrażliwość na gluten może być również powiązana z dolegliwościami neuropsychiatrycznymi, takimi jak schizofrenia czy autyzm. okazują się prace badawcze wskazujące korelację pomiędzy wycofaniem glutenu z diety a zdecydowaną poprawą alt3 zdrowia niektórych osób ze schizofrenią i chorujących na zaburzenia autystyczne. U mnóstwo pacjentów mylnie i nazbyt wielokrotnie diagnozuje się zespół jelita drażliwego oraz inne zaburzenia jelitowe o naturze psychosomatycznej. Najprawdopodobniej część tych osób cierpi na nadwrażliwość na gluten i jedynym efektywnym sposobem kuracji ich problemu okazuje się jadłospis bezglutenowa, a nie następne leki.gluten nadwrażliwość

Schorzenie wydaje się powiązane z aktywacją nieswoistej immunologicznej odpowiedzi na gluten, czyli niż w celiakii, gdzie dochodzi do procesów autoimmunizacyjnych. Badanie genetyczne w diagnostyce nadwrażliwości nie okazuje się miarodajne, ponieważ tylko połowa chorych posiada haplotyp HLA DQ2/DQ8, charakterystyczny dla celiakii, dlatego nadwrażliwość na gluten nie ma podłoża genetycznego. Wypływa z tego wniosek, że ujemny wynik testów genetycznych w kierunku celiakii nie trzeba oznaczać, że pacjentowi nie alt4 szkodzi gluten.

Co ważne i jak już wspomniano, u osób z nadwrażliwością na gluten wielokrotnie powstają przeciwciała antygliadynowe starego typu (AGA IgA lub IgG).

Podsumowanie – kiedy można mówić o nadwrażliwości na gluten:

 

  • przeciwciała IgE w normie (co wyklucza alergię)
  • wykluczona celiakia – prawidłowe wyniki przeciwciał tTG, DGP, EmA oraz brak niedoboru całkowitego IgA
  • brak zaniku kosmków jelitowych podczas biopsji (Marsh 0 lub oraz)
  • możliwa obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (w klasie IgA i/lub IgG)
  • brak zależności genetycznej – pacjent może, lecz nie trzeba posiadać HLA DQ2/DQ8
  • jeśli pacjent notuje złagodzenie/ustąpienie objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej oraz ponowne ich zaostrzenie podczas prowokacji glutenem

 

 

Zobacz też 

Knee Active Plus 

Opaski na rękę Warszawa

Mirapatches cena

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie