5 charakterystycznych objawów zatrucia grzybami

5 charakterystycznych objawów zatrucia grzybami

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Zatrucie grzybami to bardzo niebezpieczna przypadłość. Podziwiając rośliny i grzyby wielokrotnie jesteśmy zauroczeni ich barwą, zapachem czy kształtem. losowo albo celowo bierzemy do ust owoce albo partie roślin, gryziemy je, czy zjadamy. Niekiedy przyrządzamy z nich potrawę, nie uświadamiając sobie, że mogą to być rośliny albo grzyby trujące.

Zatrucia grzybami kapeluszowymi zaliczamy do zatruć pokarmowcych. W Polsce zatrucia grzybami są poważnym defektem społecznym i medycznym względu ich wysokiej częstotliwości, a w przypadku zatruć muchomorem sromotnikowym i jego białymi odmianami – względu dużej śmiertelności. Medyczna prasa informuje o krajach, w których śmiertelność ludzi zatrutych muchomorem sromotnikowym sięga nawet 95%.objawy zatrucia grzybami

Zatrucia grzybami cechuje sezonowość. Wyróżniamy:

  • sezon letni – własny szczyt ma w sierpniu, powoduje go zwykle muchomor sromotnikowy,
  • sezon wiosenny - przyczyną jest zazwyczaj piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta),
  • sezon jesienny - w październiku o 10 objawów zatrucia grzybami, których nie wolno przegapić! przewadze zatruć krowiakiem podwiniętym (Paxilus involutus).

Zatrucia: muchomorem sromotnikowym to około 46% wszystkich zatruć; grzybami prowadzącymi do nieżytu – 52%; grzybami o działaniu toksycznym na układ nerwowy – 2%. najmłodszych to około 30% ogólnej liczby ludzi zatrutych grzybami.

skutki, które pojawiają się po spożyciu grzybów okazują się następstwem pospolitej niestrawności u ludzi z pierwotnie upośledzoną czynnością przewodu pokarmowego, dla których zjedzenie potrawy z grzybów jadalnych jest błędem dietetycznym. tyczy się to m.in. chorych na przewlekły nieżyt żołądka i jelit, choroby dróg żółciowych i trzustki i niewielkich pociechy. Symptomy chorobowe po spożyciu grzybów okazują się także spowodowane brakiem odpowiedniej higieny albo gdy potrawa pierwotnie zdatna do spożycia była przechowywana z dnia na dzień, wtórnie skażona bakteriami, a później jedynie odgrzana.charakterystyka zatrucia grzybami

Zaburzenia przewodu pokarmowego i ogólnoustrojowe okazują się spowodowane toksynami alt2 znajdującymi się w grzybach. tylko te zachorowania zaliczamy do zatruć grzybami.

ZATRUCIE GRZYBAMI - ROZPOZNANIE

Rozpoznanie zatrucia grzybami nie należy do najłatwiejszych. Potrzebne jest poświęcenie pracowników służby zdrowia, a przede wszystkim dobra współpraca z pacjentem. Z ostrożności analizom powinni poddać się wszyscy osoby budzącego podejrzenia jedzenia, nawet gdy objawy chorobowe wystąpiły jedynie u jednej osoby. Innymi słowy – badaniu lekarskiemu winni być poddani wszyscy, nawet wtedy gdy nie wystąpiły u nich objawy zatrucia.

Grzyby mogą mieć toksyczne miejscowe działanie na przewód pokarmowy i mogą ogólnie uszkadzić wątrobę, nerki, działając pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy – mózg i układ nerwowy autonomiczny odpowiadający za czynność narządów wewnętrznych.

PODZIAŁ ZATRUĆ GRZYBAMI

Z punktu widzenia praktycznego przyjął się podział zatruć grzybami na:

  • zatrucia o krótkim czasie utajenia, w których zwykle od pół alt3 do pięciu godzin po spożyciu pokarmów zawierających grzyby są objawy kliniczne, najczęściej bóle brzucha, nudności, wymioty i rozwolnienie,
  • zatrucia o długim czasie utajenia, w tym przypadku pierwsze symptomy żołądkowo-jelitowe pojawiają się po ponad sześciu godzinach od spożycia grzybów. Należy zaznaczyć, że praktycznie wszystkich sytuacji im dłuższy okres utajenia (ponad 6 godzin), tym większe zagrożenie poważniejszego zatrucia.

Do pierwszej zespoły zatruć zalicza się:zatrucie grzybami

1. Zatrucia grzybami, które powodują wyłącznie ostre stan zapalny żołądka i jelit. Do tej zespoły grzybów zaliczamy m.in. wieruszkę ciemną (Entoloma virida), gąski (Tricholoma), tęgoskóra pospolitego (Scleroderma vulgare), mleczaja wełnianka (Lactarius torminosus) i płowy (Lactarius helvus), gołąbka wymiotnego (Russula emetica). Grzyby te zawierają żywice i pektyny działające drażniąco na przewód pokarmowy. Zatrucia te są najczęstsze.

2. Zatrucia grzybami: lejkówkami (Clitocybe) i strzępiakami (Inocybe). Mogą alt4 wystąpić: nudności, wymioty, rozwolnienie, bóle kurczowe brzucha, nadmierne wydzielanie łez, śliny, potu, śluzu w oskrzelach, dając niekiedy duszność astmatyczną. Ponadto może pojawić się zakłócona ostrość widzenia w wyniku zaburzenia akomodacji, zwężenie źrenic, zwolnienie działania serca, niskie ciśnienie tętnicze tętnicze krwi, rzadko opuchlizna płuc i śmierć. Zatrucia te są bardzo rzadko.

3. Zatrucia muchomorami – czerwonym i plamistym, które zawierają muscimol i kwas ibutenowy, substancje halucynogenne i przyspieszające ośrodkowy układ nerwowy. Symptomy żołądkowo-jelitowe są słabo wyrażone, czy może występować zaparcie stolca. Ponadto może pojawić się pobudzenie psychiczne i ruchowe, omamy, sucha skóra, rozszerzenie źrenic, zakłócenia widzenia, przesuszenie jamy ustnej, zastopowanie moczu i stolca, drgawki, intensywne napięcie mięśni, czy utrata przytomności – śpiączka. Zatrucie to występuje bardzo rzadko, gdyż prawie każdy zna muchomora czerwonego.

 

Zobacz też 

Dr Farin


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie