Pomelo to niedoceniany owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Znacie go?

Pomelo to niedoceniany owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Znacie go?

Redakcja

2017-04-10

brak komentarzy

Pomelo to jeden z największych cytrusów. Charakteryzuje się grubą skórą oraz delikatnym miąższem. Aby obrać pomelo, należy naciąć skórę wzdłuż całego owocu kilkukrotnie. nastepnie należy ją ściągnąć, w kierunku od nasady owocu do dołu. Pomelo najdogodniej smakuje bez gorzkich błon w białym kolorze. Przed spożyciem należy usunąć również małe pestki.

Delikatny słodko-kwaśny smak oraz lekki miąższ pomelo znalazł licznych amatorów. ten przepyszny olbrzym z rodziny cytrusów pochodzi z Azji Mniejszej, mimo wszystko jego uprawa szybko stała się popularna także w innych krajach tropikalnych. Zwany również pulmetto, pompelą czy białą cytryną, jest prawdziwym klejnotem wśród owoców. Dlaczego opłaca się włączyć go do własnej diety?

Niezapomniany smak

Trudno równoznacznie go scharakteryzować. Słodycz pomarańczy miesza się tu z cierpkim posmakiem grejpfruta. Jedzony o poranku, wyłącznie świetnie wzmacnia organizm, ale też Pomelo to niedoceniany owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Znacie go? zostawia przyjemne poczucie odświeżenia. Jego sok może być ciekawym dodatkiem do sosów, sałatek czy marynat. Idealnie nadaje się także do sporządzania mrożonej herbaty.

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. mimo wszystko spośród kwaśnych owoców wyróżnia się wyłącznie rozmiarem, lecz także bogactwem witamin oraz innych składników odżywczych, zwłaszcza wit. C, której posiada więcej niż łudząco podobny do niego grejpfrut oraz słynąca z takiej wit. cytryna. Nic więc dziwnego, że pomelo posiada dużo prozdrowotnych właściwości.

 

Pomelo, nazywany pomarańczą olbrzymią, jest największym przedstawicielem kwaśnych owoców - może osiągnąć nawet 25 cm średnicy oraz 2 kg wagi. z kolei gąbczasta skórka o żółtej, żółtozielonej lub różowej barwie może dochodzić do nawet 5 cm grubości. Dlatego pomelo z wyglądu przypomina href="http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/grejpfrut-wlasciwosci-lecznicze-oraz-odchudzajace-grejpfrutow_40003.html" target="_blank">grejpfrut. Nic w tym dziwnego - w końcu kiedyś po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą otrzymano właśnie ten owoc. mimo wszystko miąższ pomelo jest więcej słodki, mniej kwaśny oraz niestety mniej aromatyczny oraz soczysty niż miąższ grejpfruta. Miąższ ten może mieć kolor biały, zielony lub czerwony, przy czym najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w tym białym.

Pomelo wzmacnia układ odpornościowy

Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym (ok. 61 mg/100 g). owej wzmacniającej układ odpornościowy wit. jest w nim więcej niż w pomarańczy (ok. 50 mg/100 g), a także w łudząco podobnym do niego grejpfrucie (ok. 34/100 g). Pod względem jej zawartości pomelo nie ustępuje nawet często uważanej za najbogatsze kopalnia wit. C cytrynie (ok. 53 mg/100 g).

Pomelo alt4 waży średnio 600-700 g, co znaczy, że już 1/6 tego pysznego owocu pokrywa niemalże 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (tj. ok. 70 mg).

Pomelo reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz pracę serca

Pomelo jest również bogatym źródłem potasu (216 mg/100 g) - pierwiastka mineralnego, który odpowiada za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej oraz reguluje napięcie mięśniowe i ciśnienie tętnicze krwi oraz rytm serca. Pomelo zawiera go prawie tyle samoczynnie co pomidory (237 mg/100 g), które okazują się nieodłącznym elementem diety osób z nadciśnieniem. W profilaktyce schorzeń układu krążenia istotną funkcję odgrywają także obecne w miąższu oraz skórce pomelo pektyny, które zwalczają tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. z kolei witamina C pomaga powiększyć elastyczność naczyń.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomelo-wlasciwosci-odzywcze-w-jakie-wit.-oraz-mineraly-jest-bogate_37102.html

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness